Hälften av klassen var tvungna att sluta på grund av för låg närvaro

Det var under läsåret 2023-2024 som hälften av deltagarna i ettan var tvungna att avsluta sina studier på Birkagårdens folkhögskola till följd av för låg närvaro. 

- Jag var en av dom som nästan blev utkastad, berättar en av de 10 deltagarna som blev kvar i klassen.

Foto: Leona Modigh Hofer

Varje månad samlas alla lärare på Birkagårdens folkhögskola för kursråd. Syftet med mötet är att granska om varje deltagare studerar i planerad studietakt. Om man har en närvaro under 60% på höstterminen eller 65% på vårterminen kommer hen att behöva sluta på skolan. Det blev häften av deltagarnas verklighet i ettan förra läsåret. 

- Vi var runt 10 kvar och 20 någonting när vi började. Det var efter varje kursråd som en eller två slutade. Beskriver Agnes Mård, deltagare i klass 2A. 

“Vår klass blev mycket mer sliten”

Avbrotten påverkade klassen på många negativa sätt.                     

- Vår klass blev mycket mer sliten och var inte samhörig utan skilde sig åt till stora grupperingar. Sen blev det jättemycket mindre motivation att komma till skolan eftersom ingen riktigt tog det seriöst. Det här är också på grund av lärarna, dom ville inte fokusera på våran klass. Säger en annan deltagare i klass 2A som vill vara anonym.

Vad ligger bakom att så många deltagare fick sämre närvaro? 

- Det är svårt att säga exakt var som skedde förra året. Men det man kan se är hur bra sammanhållning det blir i klassen och att folk trivs. Att man inte bara kommer hit för att pricka av sig på en närvarolista utan också för att man tycker att det är kul att träffa de andra som är här, svarar Karin Ekstrand, studievägledare på Birkagårdens folkhögskola.

Karin poängterar att dagens festkultur hos unga bidrar till en mindre studieinriktad inställning. Hon menar att en del hellre festar tillsammans än att prioritera studierna dagen efter.

- Nu vet jag inte exakt hur det var förra året, men det är tydligt att vissa klasser får en positiv kultur som stöttar och andra får en mer negativ kultur.

Publicerad 31/01/2025

Leona Modigh Hofer
leona.hofer@birkagarden.fhsk.se